Spânzurătoare cu grai bihorenesc

Dacă ești ”dân Bihor”, probabil că ai auzit cel puțin o dată că ”ai accent”, în discuții cu un bucureștean, cu un oltean sau cu un moldovean, ba poate chiar mai mult, că folosești cuvinte complet străine lor.
Ei bine – a sosit momentul să discutăm despre aceste ”ciudățenii” ale noastre, ale bihorenilor, și să ne înțelegem poate mai mult decât înainte această parte a identității noastre, ascunse în limbajul nostru de zi cu zi.
DESFĂȘURAREA EVENIMENTULUI
În prima parte a evenimentului, așa cum spune și titlul, vom juca spânzurătoare. Dar nu orice spânzurătoare – vom juca spânzurătoare cu 15 regionalisme specifice Bihorului. Astfel, pe măsură ce acestea cuvinte vor fi deblocate, ele vor apărea pe ecranul de proiecție și vor fi ”traduse”.
În a doua parte a evenimentului, după deblocarea cuvintelor și finalizarea jocului, ne vom îndrepta atenția asupra celor doi invitați din cadrul evenimentului – istoricul Constantin Demeter și scriitorul Traian Ștef. Alături de aceștia, vom discuta despre cum s-a format graiul nostru, sub ce influențe s-a format acesta, care sunt particularitățile sale și cu ce se deosebește de alte graiuri din România.
LOCAȚIE, ORĂ ȘI ALTE DETALII DE PARTICIPARE
Dacă ți-am captat atenția și crezi că ești destul de ”ocoș”, te așteptăm miercuri, 5 iulie, de la ora 18:00, în Parcul Libertății. Intrarea este gratuită.
Echipa noastră va asigura pături, pe care participanții se vor putea așeza, precum și un număr limitat de scaune care vor fi acordate cu prioritate vârstnicilor și persoanelor cu dizabilități locomotorii.
În cazul în care vremea nu va permite desfășurarea evenimentului, vom încerca să găsim variante de locații interioare, iar dacă nu vom reuși, vom amâna evenimentul pentru o dată ulterioară. Urmăriți-ne pagina și evenimentul pentru aceste actualizări.
DESPRE EXPERIENCE ORADEA
eOradea este un proiect de inovare și dezvoltare turistică și comunitară locală, finanțat de Fundația Comunitară Oradea, prin programul Bursa Talentelor, cu sprijinul sponsorilor afișați mai jos, și implementat de Asociația Renew Carpathia.
Website proiect: www.eoradea.com
Sponsori: Plexus, Nidec, Decitex, Vernicolor, Celestica, Madrugada, Sema Express, Blackboard, Golde, Media Communications, Solarfocus România.
Parteneri de proiect: Flipsnack, Podgoriile Dextra
Parteneri instituționali: Primăria Municipiului Oradea, Visit Oradea, Oradea Heritage

Date

mie iul. 2023
Expired!

Time

6:00 pm - 7:30 pm

More Info

Facebook

Location

Parcul Libertății
Category

Organizer

eOradea
Facebook